15. Vitézlő teljesítménytúra Szendrő 2022

2 év kényszerszünet után 3 év elteltével sikerült megrendezni a 15. Vitézló túrát Borsod – Abaúj – Zemplén megyében 3 tájegységen az Aggteleki karszton a Csereháton és a Bódva – völgyében.

A Vitézlő sportágak tekintetében igazi paradicsom, ugyanis futás, túrázás, kerékpáros, kenus és görkorcsolyás távok közül is választhattak a részvevők, vagy akár ki is próbálhatták mindegyiket. Minden gyalogosan teljesíthető távon lehetett futni is, csak eltérő indítási időben és eltérő szintidőben kellett a távokat teljesíteni. Gyalogos távokból a 10, 15, 25 km, a hosszabbakból A és B táv is volt, hogy mindenki tudjon válogatni az útvonalakból és a nehézségek közül. Az egyes állomáspontokon más – más természeti és építészeti látnivalókat érintettek, ezért sokan aszerint választották a távot, hogy milyen látnivalót szerettek volna megtekinteni. A hosszabb gyalogos távok közül 35, 50, és 60 km volt, kerékpáron pedig 50 és 80 km lett hirdetve. Kenus és görkorcsolyás távot is lehetett teljesíteni, a szervezők a szükséges eszközöket biztosították hozzá.

Egész nap volt a rajt-cél helyszínen egyéb programlehetőség is szemléletformáló és tájékoztató jelleggel. Az ÉRV Zrt. standján az ivóvíz fontosságára, a vízkészlet védelmére hívták fel a résztvevők figyelmét. Az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai a park által kínált felszíni és barlangi túrákra invitálta a túrázókat, hiszen a Vitézlő résztvevői a szombati és a vasárnapi napokon kedvezményesen látogathatták a barlangot. A rendőrség közlekedésbiztonsági kiállítást tartott, a szendrői Egészségfejlesztési Iroda pedig számtalan szűrővizsgálattal várta a túra előtt, vagy a túráról visszaérkezőket. A délután folyamán helyi kézművesek állították ki termékeiket. Az iskola udvarán lehetett vásárolni mézet, bőrdíszművet, szörpöt, lekvárt, szőtteseket.

Fontos kiemelni, hogy a rendezvény nem csak az egészséges életmódra, hanem a környezettudatosságra is igyekezett felhívni a résztvevők figyelmét, ugyanis az egyes ellenőrzőpontokon, akik illegális szemetet adtak le, azok a célban tombola jegyet kaptak. A tombolán minden órában volt sorsolás, mely során kisebb nyeremények kerültek kiosztásra.

Szervező: Szendrő Városi Sport és Szabadidő Klub Egyesület

Versenyinfók: https://szendroitura.hu/

Fejér megyei szervezők listája

Alba Triatlon SE
Tó-sport Kft.
Bowman and Becker Kft.