SZEOSZ konferencia az élménysport és egészségfejlesztés jegyében

Lubics Szilvia ultrafutó izgalmas élménybeszámolója közben

(Méder Henriett fotógalériája itt tekinthető meg)

Megtartotta hagyományosnak nevezhető évindító konferenciáját a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ), amelyen először hullt le a lepel a Monspart Sarolta program sarokpontjairól.

A budapesti V.30 Belvárosi Sportközpontban rendezett eseményen részt vett a hazai szabadidősport-szegmens színe java, akik értékes előadásokat hallgathattak meg az alábbi témakörökben.

  • Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár ismertette az általa vezetett szervezet célkitűzéseit a következő esztendőkre, amelyek egyértelműek: a SZEOSZ valamennyi tagszervezetének hathatós közreműködésével olyan program kidolgozása, amely megszólítja és kibillenti a komfortzónájukból hazánk lakosságának inaktív részét, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset mozognak. A részletes, átfogó stratégiát Monspart Saroltáról nevezték el, amelynek összefogására Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem rekreáció tanszékének vezetője lett felkérve.
  • Az említett dr. Lacza Gyöngyvér be is mutatta a hallgatóságnak az ide vonatkozó statisztikákat, valamint konkrét célkitűzéseket. A stratégia tavasz közepére lesz kész, kialakításában pedig jelentős szerep hárul majd a SZEOSZ-ra, illetve valamennyi tagszervezetére, hazánk legnagyobb eseményszervezőire. A tanszékvezető hangsúlyozta, a sport a leghatékonyabb eszköz az egészségmegőrzés és fejlesztés eléréséhez, a mozgást pedig élményként kell „tálalni”, így lehet csak további jelentős tömegeket rendszeres sportolásra bírni.
  • dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Társaságának stratégiai- és orvos igazgatója az Aktív Magyarország céljaival tökéletesen egybecsengve mutatta be a Millió lépés az életért programjukat, amely tulajdonképpen egy letölthető alkalmazáson keresztül, játékos formában motiválja a résztvevőket naponta legalább tízezer lépés megtételére különböző aktivitásokra sarkallva őket.
  • dr. Budai Balázs a Hunactive alelnökeként, konditerem-tulajdonosként, erőemelőként, valamint egyetemi előadóként jelentős rálátással bír a szabadidősport-piacra, tanulmányában először kitért arra, hogy 25 éves korunk után kimutathatóan kevesebbet mozgunk, 50-60 éves korunkra pedig sereghajtók leszünk az unióban az elhízást és a különböző érrendszeri megbetegedéseket tekintve. A szakember négy pontban foglalta össze megoldási csomagját.
  • Péter Attila, a SZEOSZ elnökének előadásából megtudhatták a jelenlévők szövetségünk nemrég végzett kutatásának eredményeit, amely a sportolási szokásokat volt hivatott felmérni aktívan mozgó honfitársaink körében. A kérdőívre adott válaszokból a teljesség igénye nélkül kiderült többek között, hogy a belső, személyes motiváció a legerősebb hajtóerő, a megkérdezett szabadidősportolók legnagyobb része a 45-50 éves korosztályból kerül ki, illetve a rokonok, ismerősök ajánlásai legalább olyan fontosak egy-egy sportesemény kiválasztásában, mint a közösségi oldalak hírei. A népszerű műsorvezető mindezek mellett beszámolt az országos futópálya-építési program eredményeiről, valamint ismertette a tavalyi Futókörök Napján történteteket.
  • A SZEOSZ két elnökségi tagja, ifj, Antal Ferenc, a szendrői Vitézlő túra (civilben pályázatíró szakember), illetve Zelcsényi Miklós, az Ultrabalaton főszervezője igazán gyakorlatias előadást tartottak arról, hogy milyen bevételi források állnak ma egy versenyszervező rendelkezésére. Antal a különböző pályázati források „lehívására” hívta fel a figyelmet, külön kiemelve a szabályszerű felhasználás és elszámolás fontosságát, Zelcsényi pedig megosztotta a hallgatósággal a szponzorkeresés (és találás) valamennyi fortélyát.

Az egész napos esemény utolsó előtti felvonásában három szabadidősport-esemény főszervezője mutatta be saját rendezvényét:

  • Puskás Béla az Edelényi Futók Egyesületének munkásságát fejtette ki,
  • Szilasi László a Tour de Zalakaros töretlen fejlődését, brand-építését tárta a nagyközönség elé,
  • végül Kücsön Gyula a sarudi Gyerekreáció Élménytábor kapcsán mesélt a Tisza-tóban, és annak környezetében rejlő páratlan lehetőségekről.

A konferenciát hazánk talán legismertebb ultrafutója, Lubics Szilvia motivációs elemeket gazdagon tartalmazó élménybeszámolója tette teljessé, ráadásként pedig a nap folyamán előadó Révész Máriusz, dr. Lacza Gyöngyvér, dr. Budai Balázs és Zelcsényi Miklós, továbbá házigazdagént, a V.30 Sportközpont üzemeltetőjeként, illetve a Hunactive egyik alapítójaként a FittParádé főszervezője, Buranits Ildikó kerekasztal-beszélgetése zárta a nívós rendezvényt Péter Attila moderálása mellett.

Összességében elmondható, hogy a SZEOSZ évindító rendezvényén részt vevők egy rendkívül hasznos szakmai napot tölthettek együtt, amelyen abban mindenki egyetértett, hogy kizárólag együtt, közösen tehet a „szakma” azért, hogy a szabadidősport valóban élményt nyújtson, ezáltal megismertetve minél többekkel a rendszeres testmozgás örömét.

Fejér megyei szervezők listája

Alba Triatlon SE
Tó-sport Kft.
Bowman and Becker Kft.