Karancs-Medves 50/35/20 Teljesítménytúra

2022. április 30-án Salgótarjánban került megrendezésre a Zöld Út Természetjárók Egyesülete szervezésében a Karancs-Medves teljesítménytúra 50, 35 és 20 km-es távokon. Története hosszú időre nyúlik vissza, egyes távokat idén 29. alkalommal rendezték meg. Az előző két év kényszerű – pandémiás – szünete után, idén ismét hagyományos lebonyolítású teljesítménytúrán vehettek részt a túrázók. A rendezőket és a résztvevőket most is kegyeibe fogadta az időjárás: meleg, napsütéses idő volt, pedig még csak április végét mutatott a naptár.

A teljesítménytúra jellegéből adódóan egyéni sport, de családok és baráti társaságok is indulnak rajta a közös időtöltés, a kapcsolatok mélyebb megélése és a szép természeti környezet adta kikapcsolódás miatt. Az így megszerzett közös élmények sokáig megmaradnak a gyermekek, felnőttek emlékezetében. A teljesítménytúra lényege, hogy megadott idő alatt kell a kijelölt távot teljesíteni, miközben az érintett ellenőrzőpontokon bélyegzéssel igazolják a túrázók a pont felkeresését, ahol étel-ital frissítésben is részesülnek.

A távok igazi kihívást jelentettek. A Karancs-Medves 20 elnevezésű távon 23 km-t és 777 méter szintet, a Karancs-Medves 35 táv 38,8 km-t és 1586 méter szintet, a Karancs-Medves 50 táv pedig elképesztő, 49,6 km-t és 2016 méter szintemelkedést kínált. A teljesítők azonban egy percig sem unatkozhattak, ugyanis Nógrád megye legszebb tájain sétálhattak, hiszen az egyes távok érintették Karancs csúcsokat, Salgó várát, a Medvesfennsíkot, mely Közép-Európa legnagyobb bazalt fennsíkja, valamint Somoskő várát is.

Az embert próbáló teljesítménytúrán 162 lelkes túrázó vett részt, akik a nap végén megérdemelt jutalomként kipróbálhatták a helyi specialitásokat, úgy mint a „csurgatós kenyér” vagy a palóc gulyás.

Szervező: Zölt Út Természetjárók Egyesülete

Versenyinfók: http://www.zute.hu/index.php/teljesitmenytura/karancs-medves-50-35-20

Fejér megyei szervezők listája

Alba Triatlon SE
Tó-sport Kft.
Bowman and Becker Kft.