Téli Margita teljesítménytúrák

A Margita túra a Margita Kupa, az Ötpróba, valamint az Aktív Települések program részeként 2022. február 12-én valósult meg Gödöllőn a Téli Margita teljesítménytúra, melynek rajt helyszíne az Erkel Általános Iskola. Hagyományosan népszerű rendezvény, és az időjárás is remek volt, így a körülmények is segítették a rendezvény megvalósulását.

A túra ebben az évben már a 29. rendezés volt, az idei évben több, mint ezren vettek részt. A már hagyományosnak mondható 20, 30 és 40 kilométeres távokon kívül néhány évvel ezelőtt újításként rövidebb távokat is indítanak, így idén is volt lehetőség 6 és 12 kilométeren indulni. A szervező Margita 344,2 TSE részére fontos, hogy minden távnak legyen „célja”, egy különleges látnivaló.

A 6 kilométeres táv az egyesület által kitűzött nordic walking pályán halad az iskola közelében levő Erzsébet parkon át haladt, melynek különleges látnivalója a Vadaskert, ahol a kerítésen át Horkai Zoltán filmes állattelepén őzeket, szarvasokat, muflonokat, vaddisznókat láthatnak a túrázók. A 12 km-en indulók ellátogathattak a Pap Miska forráshoz, melyet az egyesület újított fel megalakulásának 20. évfordulójára. A 20 kilométeres táv érdekes helye a babati romtemplom, egy Árpád-kori templom ásatásának helyszíne volt, a feltárt település tárgyi emlékeit a Nemzeti Múzeum őrzi. A 30 és 40 kilométeres túrák elérik egyesületünk névadójának, a gödöllői dombság 344,2 méteres tengerszint feletti legmagasabb pontjának, a Margitának a tetejét, a geodéziai tornyot is. A 40 kilométeres táv a Margitáról még a gyönyörű Valkói-erdőbe is eljutott, különös helyszíne az Erzsébet –pihenő is, mely Erzsébet királynőhöz kötődik, és a Kőkereszt, ahol 1949-ben Görgei Artúr egyesítette a magyar csapatokat az Isaszegi csata előtti éjszakán.

Szervező: Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület

Versenyinfók: https://www.margita344-2.hu/

Fejér megyei szervezők listája

Alba Triatlon SE
Tó-sport Kft.
Bowman and Becker Kft.