Aktív életmód kutatás 2023/2024

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb aktív életmódot és sportolási szokásokat vizsgáló kutatása zajlott le az Aktív Magyarországért felelős Államtitkárság támogatásával, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szakmai támogatásával, valamint a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége közreműködésével.

Elkötelezett célunk, hogy Magyarország sportközösségét építsük, népszerűsítsük a sportolás fontosságát és az egészséges életmódot, ezért jövőbeli feladatunknak tekintjük, hogy szemléletváltást érjünk el, és felhagyjunk az egészségtelen és mozgásszegény életmóddal, hiszen ebben sajnos az Európai Unió országainak éllovasai között vagyunk. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy megismerjük a hétköznapi emberek sportolási szokásait, visszajelzést kapjunk hiányosságokról, és beépítsük azt a mindennapi életbe, motivációt nyújtsunk a sportolásra. Kutatásunk során ezen fejlesztendő területekre kerestük a választ, mellyel egyúttal segítséget is kívánunk nyújtani minden hazai sportszervező számára.

A vizsgálat valószínűségi mintavételen alapult, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy minden Magyarországon élő személynek egyforma esélye volt a mintába kerülésre. Az adatfelvételt 2023 novembere és 2024 januárja között a Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. bonyolította le közel 1300 fő részvételével. Ezen közvéleménykutatás azért is minősül hiánypótlónak, mert személyes megkérdezésen alapul, a véletlenszerűen kiválasztott alanyoknak több, mint 70 kérdésre kellett választ adniuk, így valóban átfogó képet kaptunk az egyéni sportolási szokásokról. Az elkészült minta jól reprezentálja a lakosságot nem, korcsoport és iskolai végzettség szerint, valamint általánosíthatók a teljes magyar lakosságra vetítve.

A kapott eredmények alapján készült egy átfogó kutatás, melyet hivatalos sajtótájékoztató keretében mutattunk be a TF Dr. Koltai Jenő Sportközpontjának VIP termében. Az eseményt Péter Attila, a SZEOSZ elnöke nyitotta meg, majd prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár mondott beszédet, végül pedig dr. Dóczi Tamás, a TF Társadalomtudományi Tanszékének egyetemi docense, valamint dr. Tátrai Annamária, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa mutatta be a felmérés legfőbb eredményeit.

Az elkészült eredmények főbb elemeit és legfontosabb részleteit honlapunkon keresztül mutatjuk be az érdeklődők számára.

Fejér megyei szervezők listája

Alba Triatlon SE
Tó-sport Kft.
Bowman and Becker Kft.