Egymást segítik a szabadidős sportesemények szervezői

Megalakult a SZEOSZ, azaz a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége, melynek célja a hazai szabadidős sportrendezvények színvonalának emelése és a szervezők segítése érdekképviselet, illetve szakmai és anyagi támogatás formájában – jelentette be a szövetség vezetése július 3-ai sajótájékoztatóján. A SZEOSZ katalizátora a riói olimpia után újjáélesztett Ötpróba mozgalom, amely a sorozat által több mint 70 eseményszervezővel ápol szoros kapcsolatot.

A szövetség 27 alapító tagja 2018-ban több mint 80 sportrendezvényt szervezett, és közel 240 ezer szabadidősportolót mozgatott meg. Az alapítók szervezőként mindennapi munkájuk során felismerték, hogy nagyon hasonló kihívásokkal küzdenek, legyen szó akár egy Ultrabalaton-szintű óriásrendezvényről vagy egy kisvárosban rendezett húsvéti nyuszifutásról. Így organikus igény mutatkozott arra, hogy tapasztalatot cseréljenek, és összefogva hatékonyabban érvényesítsék az érdekeiket. Bíznak benne, hogy együttműködésük révén valóban jelentős dolgokat visznek véghez minden egészséges életre vágyó magyar ember érdekében.

A SZEOSZ egyik legnagyobb támogatója a magyar állam, operatív szinten pedig az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság. Az általuk kitűzött egyik kiemelt cél hazánkat Európa legélhetőbb országává fejleszteni 2030-ra. Ennek érdekében számos területen igyekeznek javítani az emberek életminőségén. Az egyik legfontosabb lépés egyre több lehetőséget teremteni a szabadidő minőségi, egészségtudatos eltöltésére, legfőképpen a sportolásra. Révész Máriusz kormánybiztos szerint ez csakis színvonalas, valóban izgalmas sportprogramokkal lehetséges, hiszen a verseny hatalmas: az okostelefonok és egyéb kütyük szórakoztató funkcióival szemben kell vonzó kikapcsolódási lehetőségeket kínálni.

A SZEOSZ rögtön látványosan indít: első megmozdulása egy szakmai program életre hívása, melynek keretében tizenkét futópálya építésére kerülhet sor a fővárosban és országszerte. A kezdeményezés finanszírozása – amelyre a kormány 450 millió forintot különített el – fele-fele arányban állami, illetve önkormányzati forrásból valósulhat meg. A kedvezményezetteket az önkormányzatok által benyújtott szakmai anyagok alapján választották ki. A tervek szerint Budapesten két pálya épül majd, Kőbányán és Békásmegyeren. Ezen kívül Baja, Esztergom, Fót, Gödöllő, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Pápa, Szeged, Székesfehérvár és Szolnok lakói is ingyen róhatják majd a köröket az új futópályákon. A futópályák tervezésének magas szakmai színvonalát a pályázati feltételek garantálják: a minimum 1 km hosszú futóköröket csak rekortán borítással lehet megépíteni, de alapvető szempont az ivókút jelenléte és a környék kivilágítottsága is.

Péter Attila, a SZEOSZ elnöke elmondta, hogy a következő időszak legfontosabb feladata a szövetség bázisának növelése és megerősítése lesz, ezért szeretettel várják szervezőtársaik jelentkezését. A szövetségnek bármely magyarországi székhelyű, szabadidősport-események szervezésével minimum 2 éve foglalkozó jogi személy a tagja lehet, amely a SZEOSZ weboldalán benyújtja csatlakozási kérelmét, és befizeti az éves tagdíjat.

Fejér megyei szervezők listája

Alba Triatlon SE
Tó-sport Kft.
Bowman and Becker Kft.